17 d’oct. 2014

Balada del tirolés atípico, Jon López de Viñaspre

El retrat de Görg Limber, un home de ciutat que, fart de la civilització, decideix seguir els passos dels seus avantpassats i retornar a la natura. Un individu que "reniega del conformismo, de la autocompasión, de la retórica barata y de los insoportables tiempos mejores" (93) Una vegada més, Jon López de Viñaspre mostra com el futur, el progrés, no impliquen una millora humana sinó només económica i tecnològica.

La vida de cada individu com la repetició de les vides prèvies del seu avantpassat. Aïllat dalt la muntanya, fent exactament el mateix que ja feren d'altres, utilitzant les mateixes eines, mirant el mateix cel, alimentant els mateixos animals... "sin percatarse de que en la placidez del verano, y en el recogimiento del invierno, los días se estiran como una masa gelatinosa pero los años pasan repetidos, con la velocidad de una ventisca." (107)

La lluita d'un home per arribar a viure. Per no arribar a la mort i descobrir (com en el poema de H. D. Thoreau) que no ha viscut. "Descubrir un baúl cargado de miedo, de mucha delicadeza, de intenciones loables y buenas formas, un arcón lleno de ilusiones no materializadas, de sueños traicionados, amores no vividos y deudas pendientes con uno mismo o con los demás" (114) I, inevitablement, ens acabem preguntant: quina mena de bagul deixarem nosaltres?
_____________
Jon López de Viñaspre, Balada del tirolés atípico (dintre de El clan de los Benasperi - Palamedes editorial)
començat_ 29/07/14  /  acabat_ 29/07/14

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada